Bestel het boek over Anthony Hallet

Bestel nu uw exemplaar!

Het boek “Anthony Hallet; De geschiedenis van de koopman en zijn fonds” beschrijft het leven van Anthony Hallet, zijn erfenis en de oprichting van het Fonds in 1613. Midden in de gouden eeuwen van Nederland begeven Hallet en zijn koopmansnetwerk zich in de handel van lakens, zijde, specerijen en andere goederen.

5 + 6 =

Bestel boek Anthony Hallet

Nu voor 35 euro!

We bieden het boek “Anthony Hallet, De geschiedenis van de koopman en zijn fonds” voor slechts 35 euro!

Petit Histoire

De auteurs schetsen de kleurrijke geschiedenis van het Anthony Hallet Fonds aan de hand van de notulen die bewaard zijn gebleven. Zij beschrijven het leven van Anthony Hallet, zijn erfenis en de oprichting van het Fonds in 1613. Door de loop van de jaren ontwikkelt het fonds een volstrekt eigengereide manier om los van de Kerk en de Universiteit zijn studenten te ondersteunen. Alle bestuursleden passeren de revue en met deze koopmanszonen, regenten en puissant rijke meacenaten wordt er een uniek “petit-histoire” beschreven.

Ruim 400 jaar geschiedenis vliegt in een adem voorbij. Lees hoe de bestuurders door alle tijden heen hun werk en afkomst respectabel doorgaven.

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Ginkgo in Leiden. Het boek kunt u ook daar bestellen.

 

Samenvatting

Nadat in 1612 de rijke koopman Anthony Hallet sterft, laat hij in zijn erfenis het astronomisch bedrag van fl. 48.000. Dit gebruikt men voor de oprichting van een studiefonds voor theologische studenten. In 1613, een jaar later, maken zijn erfgenamen zijn droom waar en ondersteunen aan het Waals College en de Universiteit Leiden studenten.

Anno 2019 bestaat het fonds nog steeds en steunt het ieder jaar studenten Theologie. Het boek behandelt het oudste studentenfonds van Nederland. Het fonds is bijna 400 jaar verbonden geweest aan de Universiteit van Leiden en heeft meerdere belangrijke Leidse personages in de hoofdrol.

 

Auteurs

Het boek is geschreven door Jan & Gert-Jan Verkerk, zelf ook bestuursleden van het fonds.

Jan Verkerk studeert af als socioloog en wordt directeur bij Xerox. Hij wordt in 1986 gevraagd als bestuurslid van Hallet via zijn familie Cunaeus. Vanaf die tijd is hij bezig met de geschiedenis van het fonds, wat in het archief in Leiden is bewaard. Alle notulen worden verwerkt tot manuscript. Rond 2007 wordt er Alzheimer bij Jan geconstateerd, wat uiteindelijk leidt tot zijn dood in 2017.

Gert-Jan Verkerk studeert Nederlands en is manager bij Centric. Vanaf 2012 neemt Gert-Jan vervolgens de honneurs in het fonds waar, als directe opvolging van zijn vader. Wanneer zijn vader in 2015 wordt opgenomen in een verpleegtehuis, neemt hij het manuscript op zich en werkt dit uit tot het definitieve boek.