De weg van het huidige bestuur

Andries van der Muelen (1591-1654) , copyright via rkd.nl

Hallet liet zijn erfenis na aan de drie kinderen van de oudste broer van zijn moeder. De kinderen Catharina, Susanna en Nicolaas de Malapert, werden verantwoordelijk gesteld voor het oprichten van het Fonds.

Catharina (getrouwd met Jean Vivien (Johannes Vivianus)) vroeg haar schoonzoon Bartholomeus van Panhuys om haar te vertegenwoordigen. Susanna (getrouwd met Andreas van der Muelen) vroeg haar zoon Andries van der Muelen om haar belangen te behartigen en Nicolaas de Malapert nam zelf de taak op zich. Deze 3 mannen hebben het studiefonds Anthony Hallet opgericht. Omdat zowel Andries als Bartholomeus uit Leiden kwamen, was de keuze voor de Leidse universiteit snel gemaakt. Na het overlijden van Nicolaas de Malapert werd Marc de Mamuchet (een schoonzoon van Susanna) gevraagd om het bestuur te complementeren.

Uitbreiding in 1652

In 1652 blijkt dat het bestuur toe is aan uitbreiding. Er wordt gewerkt met zogenaamde familiestaken. Omdat de tak van Susanna de Malapert sowieso meer in het Fonds had gewerkt, wordt er besloten dat haar tak drie bestuurders mag leveren en de tak van Catharina de Malapert mag er twee leveren.

De eerste 5 bestuurders in 1652 waren Pieter van Panhuys (1e staak van Catharina), Johan van Panhuys (2e staak van Catharina), Andries van der Muelen (1e staak van Susanna), Jean de Mamuchet (2e staak van Susanna) en Jan André van Panhuys (3e staak van Susanna).

Academiegebouw van de Leidse universiteit , copyright via rijksmonumenten

De staken van Catharina de Malapert

 

1e staak Catharina de Malapert:

Huidige bestuurder: Ivan Trouwborst

Geschiedenis: de families Mauregnault, van Panhuys, Egmond van den Nijenborgh, Visser en Westpalm van Hoorn hebben deze staak vertegenwoordigd. In 2017 bij gebrek aan opvolging opgeheven.

 

2e staak Catharina de Malapert:

Huidige bestuurder: Floor Pennink-de Blocq van Kuffeler

Geschiedenis: de families van Panhuys, de Malapert, Meerman, van Willigen, van der Meer, van der Meer van Kuffeler, de Blocq van Kuffeler hebben deze staak vertegenwoordigd.

 

De staken van Susanna de Malapert

 

1e staak Susanna de Malapert:

Huidige bestuurder: Frits van Cambier van Nooten

Geschiedenis: de families van der Muelen, du Tour, van Griethuysen, Cambier van Nooten hebben deze staak vertegenwoordigd.

 

2e staak Susanna de Malapert:

Huidige bestuurder: Gert-Jan Verkerk

Geschiedenis: de families de Malapert, van der Muelen, Cunaeus, de Fremery, Verkerk hebben deze staak vertegenwoordigd.

 

3e staak Susanna de Malapert:

Huidige bestuurder: Lenneke de Wit

Geschiedenis: de families van Panhuys, Mamuchet, Westrenen, Hinlopen, Walland, van den Bosch hebben deze staak vertegenwoordigd. In 2016 is deze staak opgeheven bij geen opvolging. Lenneke de Wit is bereid gevonden de bestuurszetel te vullen.